torstai 10. maaliskuuta 2016

Ravintosuositukset uuteen muotoon!

No jos kerran muutkin, niin sitten kyllä minäkin. Asia on nimittäin va-ka-va.

Minä Rautamies, M.Sc. Tech., itseoppinut nutritionisti l. syömäri, juomari (*), haluan myös haastaa näiden konservatiivisten, menneeseen aikaan jämähtäneiden ravitsemustieteilijöiden käsitykset suomalaisten ravintosuosituksista, jotka meille niin sanottuna ruokapyramidina esitetään.

Omien kokemuskokeitteni kautta olen nimittäin huomannut, että annetut suositukset ovat todella vajavaiset. Jo vuosien ajan oma ruokavalioni on perustunut erittäin suurelta osin erääseen raaka-aineeseen, jonka nämä tieteellisen yhteisön jalustalle nostamat "ravitsemusasiantuntijat" ovat jättäneet röyhkeästi täysin huomioimatta. Tämä ravinne tekee olostani pirteän. Silloin olen ehtivä sekä aikaansaava. Ilman kyseistä ainetta taas minua vaivaa krooninen uupumus ja varmaan minua seuraisi myös karmaiseva päänsärky. Samanlaisia vaikutuksia olen huomannut myös läheisissäni.

Omat mielipiteeni sekä empiirisen mutu-tutkimukseni tulokset ovat tietysti täysin yleistettävissä Uudeksi Totuudeksi, joka murskaa vanhat kansanterveydelliset käsitykset. Tervemenoa vanha ja tässä tulee uusi, hyvät naiset ja herrat,

Ruokasuorakulmio!

Ja nyt vakavasti puhuen, kyseessä ei ole vain muotoseikka.

Kyse on kaffista. Onhan vallan käsittämätöntä, ettei tällainen terveellinen ja vain vähän epäterveellinen stimulanttijuoma, jota Suomessa muuten nautitaan väkilukuun nähden eniten maailmassa, ole lainkaan huomioitu suosituksissa. Kahvin kofeiini on upea piriste, joka antaa voimia niin työhön kuin vapaa-aikaankin. Koodarin työ ilman kahvia? Mahdotonta. Pyöräily ilman kahvia? Mahdotonta myös. Juoksu ja uinti ilman kahvia? No joo, ihan mahdollista.

Aamunkoitteessa kuitenkin huomasin, että kofeiinin puute ja aamuväsy saattaa aiheuttaa koukkuselkäisyyttä juoksussa laittaen täten matalaotsaisenkin miehen mielen matalaksi. Vaan kahvin jälkeen saa tana kohentua! Mutta niin oli toimistolla joku sankari rikkonut kahvikoneen kosketusnäytön, kiukuspäissään kai. Jäi latte macchiato extra espresso minultakin saamatta ja aamulenkin jälkeinen akuutti kofeiinin puutostila siten aiheutti tämänkin sekavan blogitekstin.

... ja sitten takaisin töihin. Ja ehkä kirjoitan tänne lähiaikoina taas jotain asiallistakin.

Treenit sujuu hyvin. TJ 72!

- Jouko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti